De Hanzesteden

Hanzesteden zijn steden die onderdeel waren van het zogeheten Hanzeverbond. Het netwerk was een samenwerkingsverband van handelaren en aangesloten steden met als doel de handel te bevorderen en te beschermen. … Bekende Nederlandse Hanzestedenzijn onder andere, Zwolle, Zutpen en Deventer.

Toen Amsterdam nog maar een klein plaatsje was, waren deze machtige handelssteden aan het water de belangrijkste steden van Nederland. En die rijkdom is nog steeds te voelen. Elke stad heeft zijn eigen unieke vibe, maar ze ademen allemaal de authentieke sfeer zoals alleen een échte Hanzestad die heeft.!

Zwolle
Is daar een ufo geland? Nee, het is het gebouw van Museum de Fundatie (Blijmarkt 20) in Zwolle. Kunstliefhebbers kunnen niet alleen hun hart ophalen aan de bijzonder architectuur, maar ook aan de fantastische collectie beeldende kunst. Bezoek in Zwolle ook de mooiste boekenwinkel van Nederland, Waanders in de Broeren (Achter de Broeren 1-3). U kunt uren snuffelen bij deze boekenzaak en brasserie, die gevestigd is in een oude kerk. Heeft u na dit alles trek gekregen? In Zwolle vindt u smaakvolle restaurants voor elk budget, waaronder restaurant de Librije (Spinhuisplein 1), bekroond met maar liefst drie Michelinsterren.

Zutphen
Shop ‘till you drop in Zutphen! Zutphen is een heerlijke stad om te winkelen en doorheen te struinen. Wandel langs de Wijnhuistoren, over de IJsselbrug, langs de Walburgiskerk en het Oude Bornhof, een hofje aan de Zaadmarkt. Spot tijdens uw wandeling Stolpersteine, stenen die de Joodse inwoners gedenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Geen zin om te wandelen? Verken Zutphen dan vanaf het water met een fluisterboot (Rijkenhage 1)!

Deventer
Deventer is dé evenementenstad van Nederland met onder andere het Dickens Festijn in december en de grootste boekenmarkt van Europa in de zomer. Maar Deventer is ook een echte stad voor foodies. Breng een bezoek aan de Deventer Koekwinkel, waar volgens eeuwenoud, geheim recept kruidkoek gebakken worden. Geniet in het Havenkwartier van lokaal gebrouwen biertjes bij DAVO Brewpub (Sluisstraat 6) en schuif aan voor het eten bij foodhal Fooddock (Zuiderzeestraat 2). Duik tot slot in de geschiedenis van Deventer bij Museum de Waag (Brink 56).